Novi oglas za prodaju Željezare

Bez autora
Mar 28 2012

Stečajna uprava Željezare raspisala je danas novi oglas za prodaju cjelokupne imovine fabrike javnim nadmetanjem, po početnoj cijeni od 15 miliona eura. Svi zainteresovani za javno nadmetanje dužni su da do 27. aprila do 16 sati dostave prijavu za učešće. Javno nadmetanje biće održana 30. aprila u 11 sati u podgoričkom Privrednom sudu. To je treći oglas za prodaju imovine nikšićkog preduzeća od početka godine, jer na prethodna dva, po početnim cijenama od 30 miliona EUR i 21 milion eura nije bilo ponuda. Prodaje se cjelokupna imovina Željezare i to zemljište, građevinski objekti, postrojenja i oprema. Pored imovine navedene u listovima nepokretnosti i popisnim listama, prodaje se i imovina Željezare koja ima tretman nezavršenih investicija, između ostalih nova elektrolučna peć kapaciteta 65 tona, sistem za otprašivanje sa opremom za sušenje vazduha Donaldson, sistem za vodeno hlađenje, kao i višečeljusne polip grabilice.

Novi oglas za prodaju ŽeljezareStečajna uprava Željezare raspisala je danas novi oglas za prodaju cjelokupne imovine fabrike javnim nadmetanjem, po početnoj cijeni od 15 miliona eura.

Svi zainteresovani za javno nadmetanje dužni su da do 27. aprila do 16 sati dostave prijavu za učešće. Javno nadmetanje biće održana 30. aprila u 11 sati u podgoričkom Privrednom sudu.

To je treći oglas za prodaju imovine nikšićkog preduzeća od početka godine, jer na prethodna dva, po početnim cijenama od 30 miliona EUR i 21 milion eura nije bilo ponuda.

Prodaje se cjelokupna imovina Željezare i to zemljište, građevinski objekti, postrojenja i oprema.

Pored imovine navedene u listovima nepokretnosti i popisnim listama, prodaje se i imovina Željezare koja ima tretman nezavršenih investicija, između ostalih nova elektrolučna peć kapaciteta 65 tona, sistem za otprašivanje sa opremom za sušenje vazduha Donaldson, sistem za vodeno hlađenje, kao i višečeljusne polip grabilice.

Prodaje se i ABB sistem za kompenzaciju reaktivne energije, kao i mobilne lučke dizalice HMK 280 E i HMK 260 E.

Prodaja imovine obaviće se u viđenom stanju, bez prava na naknadnu reklamaciju. Postupak javnog nadmetanja će sprovesti komisija koju će imenovati stečajni upravnik.

Pravo da dostave pisane ponude imaju svi domaći i strani pojedinci i kompanije koji uplate depozit za učešće u javnom nadmetanju u visini deset odsto početne prodajne cijene.

Zainteresovane kompanije treba da dostave prijavu ovjerenu potpisom ovlašćene osobe i pečatom firme, izvod iz registra nadležnog organa za registraciju preduzeća, ovlašćenje za zastupanje, dokaz o uplati obaveznog depozita za učešće na javnom nadmetanju.

Zainteresovani pojedinci treba da dostave prijavu sa svim podacima kao i dokaz o uplati depozita.

Učesnika javnog nadmetanja koji ponudi najveću kupoprodajnu cijenu komisija će tretirati kao najpovoljnijeg ponuđača.

Pod jednakim uslovima prednost će se dati učesniku u javnom nadmetanju koji ponudi najveću kupoprodajnu cijenu i najpovoljniji investicioni program.

Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača donijeće stečajni upravnik sedam dana od sprovedenog javnog nadmetanja i o tome u roku od deset dana obavijestiti stečajnog sudiju i Odbor povjerilaca.

Sa učesnikom javnog nadmetanja koji ponudi najpovoljniju cijenu zaključiće se ugovor o kupoprodaji, a prethodno uplaćeni depozit će se uračunati u kupoprodajnu cijenu.

Za slučaj da izabrani ponuđač odustane od kupovine gubi pravo na povraćaj depozita, a stečajni upravnik za kupca može proglasiti drugog po redu najpovoljnijeg ponuđača čije je cijena po visini odmah iza najviše ponuđene cijene.

Stečajni upravnik zadržava pravo da po ovom oglasu ne proglasi kupca i da zbog toga ne snosi posljedice što znači da ponude učesnika javnog nadmetanja ne obavezuju.

Zainteresovani uz prethodnu najavu mogu razgledati imovinu Željezare i obaviti neposredan uvid u listove nepokretnosti i popisne liste, svakog radnog dana od osam do 14 sati.

Ukoliko se nađe kupac za Željezaru, to bi bila njena četvrta prodaja.

Željezara je prvi put privatizovana 2002. godine, kada je većinski udio kupila ruska kompanija Rusmonostil. Rusi su nakon kratkog zadržavanja ostavili fabriku u dugovima, a Vlada je bila primorana da, preuzimajući dug, dovede novog strateškog partnera, firmu Midlend risorsis holding/Midland Resorces Holding/.

Većinski paket akcija Željezare je, nakon što ju je napustio i Midlend, krajem 2006. godine kupio Montenegro spešelti stils /Speciality Steels/ (MNSS). Stečaj je u fabrici pokrenut još polovinom aprila prošle godine na zahtjev radnika. Nakon toga je početkom novembra Privredni sud odbacio Plan reorganizacije Željezare koji je podnio MNSS i proglasio bankrot fabrike.

Ukupno priznati dugovi Željezare iznose 125,1 milion eura, a nekadašnji nikšićki gigant, koji je zapošljavao sedam hiljada radnika, četvrtu privatizaciju bi mogao dočekati sa svega 350 zaposlenih.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik